úterý 18. června 2013

Odhad situace a vývoje okolo pádu Nečasovi vlády a politické krize 2013

Pokusím se teď rozebrat motivy a odhad chování jednotlivých politicích stran a samotných politiků v období po pádu Nečasovi vlády. Postupně budu rozebírat strany od nejsnáze pochopitelných až po ty nejhůře pochopitelné.

ČSSD

Zájem i strategie této strany jsou ze všech nejsnáze odhadnutelné. Opoziční strana málokdy bude chtít něco jiného, než pád koalice své doby a nové volby, jako předčasné jsou pro ni výhodnější než řádné, v kterých by neměla tak vysokou úspěšnost o to více, kdyby se ještě vládu na slabý rok se slabou podporou pokusila sestavit, v čemž by ovšem nejspíše ani neuspěla. Navíc ČSSD potřebuje být ve sněmovně silnou kvůli obavám z hráče Zemana.

LIDEM

Odhadnout tuto stranu je stejně jednoduché jako ČSSD ačkoliv jsou její zájmy opačné a předčasné volby by pro ni byly likvidační, což budou i pozdější, ale i rok je alespoň rok.

KSČM

Pro tuto stranu by bylo nejvýhodnější, kdyby rok vládla ČSSD, která by své voliče popudila ale voliči pravice by se nestačili vzpamatovat a tak by poměr hlasů KSČM ve sněmovně po řádných volbách byl lepší než po mimořádných, ale KSČM si jako radikálně opoziční strana nemůže dovolit nic jiného, než volat po předčasných volbách s ČSSD.

VV

Je otázkou, kde se v této straně bere tolik odvahy a chuti, předčasně potopit své vlastní působení v celostátní politice.

ODS

Motivy ODS jsou jasné. Bojuje o přežití! V mimořádných volbách by byla minimálně převálcována. Proto její jedinou možností je předložit v návrhu stávající koalici kandidáta na nového premiéra ale ten musí vyhovovat sněmovně a tedy TOP 09 o LIDEM, kteří si však asi příliš nedovolí nabídku odmítat a také prezidentu Zemanovi. Teoreticky koalice potřebuje podporu pouze 100 poslanců ve sněmovně, jelikož ústava hovoří o většině přítomných a né většině všech a dva poslanci sněmovny (Rath a Pekárek) jsou ve vazbě. Nicméně je možné, že většinu všech poslanců, tedy 101 bude požadovat sám prezident. Navíc je otázkou, koho kandidovat na premiéra. ODS musí vyhovět TOP 09 i Zemanovi, aby jim nebyla osoba proti srsti. Nakonec také ODS potřebuje dostat do čela někoho populárního, charismatického či jinak zajímavého a alespoň zdánlivě čistého, kdo jí vzkřísí. Proto vše se mi nezdá pravděpodobný návrh pana Kuby či Blažka na premiéra, realistickou možností se zdá možná pan Stanjura, otázkou však je jeho výraznost, další možností je Pospíšil, ten o to ale moc nestojí a ODS se za něj uvnitř stěží postaví. Dále připadají v úvahu předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová a senátor Kubera. Právě tito dva mi připadají jako nejrealističtější kandidáti na premiéra za ODS. Další možností je i pan ministr školství Fiala, nevím ale, zda by ODS chtěla za svého premiéra nestraníka.


TOP 09



Chování TOP 09 v této krizi je pravou záhadou, možná ale né tak složitou jak se zdá. Na první pohled to vypadá, že by se jí předčasné volby vyplatily, ale jsou nejméně dvě možnosti, proč k nim zatím přímo nesměřuje a snaží se vzkřísit vládu na základě stávající koalice. Za a) může jít čistě o pózu, snahu před jasným přikloněním se k předčasným volbám a odmítnutím kandidáta ODS vypadat státotvorně, možná získávat i čas na rozhodování v nejisté době. Za b) jde možná o imunitu ministra financí Kalouska, protože jestliže by nechala TOP 09 rozpustit sněmovnu, mohl by být po skončení poslaneckého mandátu a tak nově i imunity Kalousek vzat do vazby a to stejně ještě před mimořádnými volbami. TOP 09 se prozatím snaží vypadat flexibilně, což zdánlivě nahrává první možnosti, ale může to být také jen snahou jak maskovat možnost druhou.

Zeman

Prezident Zeman má enormní zájem na pokračování vlády současné koalice, větší na né moc možné roční vládě ČSSD (To vše aby ČSSD do řádných voleb oslabil a lépe ji tak později ovládal a možná pomohl vstupu do sněmovny i své straně Zemanovci) a největší zájem pak má na vládě úřednické, kterou by mohl nejlépe ovládat, bude se však muset vypořádat s tím, že jeho volební image byla spojena s voláním po svržení vlády avšak Zeman jako obratný populista by byl asi případně schopný tento krok před větší částí své voličské základny obhájit. Pro úřednickou vládu by potřeboval dostatečnou podporu ve sněmovně, kterou by asi nezískal a tak, pokuď bude chtít vládu udržet pro oslabení ČSSD, bude nakonec muset respektovat dohodu ODS a TOP 09.

Žádné komentáře:

Okomentovat